Bezienswaardigheden in Drenthe die je niet wilt missen!
11 februari 2022 
6 min. leestijd

Bezienswaardigheden in Drenthe die je niet wilt missen!

Benieuwd naar de bezienswaardigheden in Drenthe? Van attractieparken tot de stenen hunebedden. In Drenthe is voor er iedereen een leuke activiteit, zelfs voor je vervelende oom die altijd steen en been klaagt 😉. In deze blog zullen de leukste bezienswaardigheden in Drenthe worden besproken! 

Nog op zoek naar een geschikte accommodatie zodat jij nog meer tijd hebt om alle bezienswaardigheden te bezoeken? Bekijk het aanbod groepsaccommodaties in Drenthe.

Dé provincie voor jong en oud: Drenthe

Er zijn talloze bezienswaardigheden in Drenthe, zowel voor jong als voor oud. Zo is er veel historie voor de liefhebbers, maar er zijn ook veel familieactiviteiten zoals het attractiepark Drouwenerzand en de Wildlife Adventure Zoo. 

In deze blog lees je welke bezienswaardigheden in Drenthe je moet zien!

Inhoudsopgave

De mooiste nationale parken van Drenthe

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Drenthe zijn de 3 nationale parken: Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en de Drentsche AA. Bij een bezoek aan een van deze prachtige nationale parken beland je in één groot natuurgebied. De parken zijn zowel wandelend als fietsend te verkennen. Het landschap is overal anders, van mooie zandverstuivingen tot een groot heidegebied. Waar ga jij heen met jouw groep?

1.    Dwingelderveld

Nationaal park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Onder de natuurliefhebbers is dit nationale park daarom niet alleen een van de mooiste bezienswaardigheden in Drenthe, maar van heel Nederland 😉! Een perfect gebied om met je familiegroep heerlijk tot rust te komen. 

Tip: Bezoek een van de twee schaapskuddes: de Ruiner Schaapskudde en de Dwingelder Schaapskudde. De kuddes hebben beide een eigen herder die met alle liefde iets vertellen over de kuddes en het gebied.  

Bezienswaardigheden in Drenthe Dwingelderveld

2.    Drents-Friese Wold

Zoals je misschien al hebt gemerkt uit de naam ‘Nationaal park Drents-Friese Wold’ ligt dit nationale park op de grens van Friesland en Drenthe. Dit nationale park is het op een na grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Echter is het Drents-Friese Wold meer dan een bosgebied, zo zijn er ook zandverstuivingen, moeras en heide te vinden. Je kunt hier veel verschillende activiteiten doen zoals kanoën, mountainbiken, wandelen of hiken.

Hier overnachten? Er liggen meerdere groepsaccommodaties in en rondom het Drents-Friese Wold zoals de groepsaccommodatie in Elsloo

Bezienswaardigheden in Drenthe Drents Friese Wold

3.    Drentsche AA

Dit nationale park is een oeroud landschap waar je veel bijzondere planten, dieren en prehistorische monumenten kunt vinden. Zo slingert er een beek van 28 kilometer door dit Drentse nationale park die langs meer dan 20 dorpjes en het Balloërveld komt. Perfect om gezellig met je vriendengroep te ontdekken!

Drenthe is de dunst bevolkte provincie van Nederland, genoeg ruimte voor de natuurparken dus 😉

Bezienswaardigheden in Drenthe Drentsche AA

Dagje uit in Drenthe

    Wildlands Adventure Zoo is zowel een dierenpark als een attractiepark. Er zijn 3 verschillende thema’s: het junglegebied, de savanne en het poolgebied. Verder kun je genieten van leuke attracties zoals de Tweestryd achtbaan. De perfecte activiteiten voor familiegroepen waar er voor iedere leeftijd iets te doen is.

Bezienswaardigheden in Drenthe Wildlands Adventure Zoo

    Attractiepark Drouwenerzand is één van de voordeligste attractieparken in Nederland. Zo kun je onbeperkt genieten van belegde broodjes, fruit, friet, drinken etc. Alles zit namelijk bij de entreeprijs inbegrepen. Het is dé bezienswaardigheid van Drenthe waar je goedkoop een dagje uit kunt. Ideaal voor grote schoolgroepen of sportgroepen. Geen excuses om niet te gaan dus 😉! 

Bezienswaardigheden in Drenthe Attractiepark Drouwenerzand

    Drenthe biedt talloze speelbossen. Deze kindvriendelijke speelbossen zijn perfect om met kinderen te ontdekken. Een aanrader van een speelbos waar je kunt klimmen en klauteren is de: Ipadweg, maar dan zonder een Ipad natuurlijk😉 .

Bezienswaardigheden in Drenthe Speelbos

Historische bezienswaardigheden in Drenthe

Aan historische bezienswaardigheden in Drenthe is absoluut geen gebrek. Wie is de ’history king’ in jouw vriendengroep

    Zo is er kamp Westerbork. Dit kamp was een transport locatie waarvandaan meer dan 102.000 joden werden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekampen werden gedeporteerd. 

Bezienswaardigheden in Drenthe Kamp Westerbork

    Het Drents Museum ligt in Assen en is opgericht in 1854. Het museum heeft een vaste collectie die gericht is op de prehistorie. Naast de vaste tentoonstelling is er ook een kleinere wisselende tentoonstelling. 

    Het Gevangenismuseum ligt in een voormalig werkgesticht in Veenhuizen. In dit museum wordt de omgang met misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot nu tentoongesteld.   

Bezienswaardigheden in Drenthe Gevangenismuseum

    3x raden wat het oudste monument in Nederland is… Natuurlijk zijn dit de hunebedden! Hunebedden zijn gebouwd van keien die in de ijstijd vanuit Scandinavië naar Nederland zijn gebracht. Alle hunebedden hebben nummers. Zo is nummer D27 het grootste hunebed te vinden bij het Hunebedcentrum in Borger.  

Hunebedden zijn gebouwd rond 3300 voor Christus!   

Bezienswaardigheden in Drenthe Hunebedden

TT Assen

Het TT Assen is bij autosportliefhebbers vast wel bekend. Na het succes van Max Verstappen wordt de autosport bekender en bekender in Nederland. Op het TT Circuit Assen wordt jaarlijks een van de grootste sportevenement van Nederland georganiseerd. Het behoort dan ook bij een van de avontuurlijkste bezienswaardigheden in Drenthe. Perfect te combineren met een weekendje Drenthe. Bekijk het aanbod rondom Assen snel en zorg dat jij erbij bent! 

Bezienswaardigheden in Drenthe TT Assen

Unesco werelderfgoedlijst – Koloniën van Weldadigheid.

Het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid is als bezienswaardigheid in Drenthe zeker een bezoekje waard. Het staat dan ook niet voor niks sinds 2021 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Twee eeuwen geleden werd dit  ‘dorpje’ opgericht om de armoedige gezinnen te helpen. Stukken grond werden aangekocht zodat de armen deze konden ontginnen. 

Wat zijn de mooiste Drentse fietsroutes?

Drenthe heeft meer dan 2000 kilometer aan fietspaden en fietsroutes. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een route langs de historische bezienswaardigheden die Drenthe te bieden heeft of juist door de bossen. Bekijk de mooiste fietsroutes van Drenthe hier

Eind juli is er de jaarlijkse fietsvierdaagse waar gemiddeld zo’n 12.000 mensen op af komen. Er zijn 8 startplaatsen met verschillende afstanden, variërend van 30 tot 100 kilometer per dag, een van de bezienswaardigheden in Drenthe die je dus niet wilt missen. Neem gerust een kijkje op de website van de fietsvierdaagse en doe mee 😊. 

Groepsaccommodaties in Drenthe

Zoals je hebt gelezen is het onmogelijk om alle hotspots van Drenthe in een dagje te bezoeken. Mocht je na het lezen van de blog een groepsaccommodatie zoeken om op je gemak Drenthe te kunnen ontdekken, bekijk de pagina Groepsaccommodaties Drenthe dan even. 


Nog meer weten over de bezienswaardigheden in Drenthe? Kom volgende week terug en ontdek 2 nieuwe top bezienswaardigheden in Drenthe!

Misschien vind je deze blogs ook interessant?

    Groepsactiviteiten in de Achterhoek? Dit moet je doen!

    Wat is er te doen in Overijssel?

    Groepsactiviteiten in Gelderland, vind de leukste hier!

                   

Veelgestelde vragen over bezienswaardigheden in Drenthe

Welke bezienswaardigheden zijn er in Drenthe?

Voorbeelden van bezienswaardigheden in Drenthe zijn de nationale parken, TT Assen, Kamp Westerbork, Wildlands Adventure Zoo en nog veel meer.

Welke fietsroutes zijn er in Drenthe?

Drenthe heeft in totaal 2000+ kilometer aan fietspaden. Zo is er bijvoorbeeld een fietsroute langs de historische bezienswaardigheden of juist door de bossen, voor ieder wat wils dus.

Welke bijzondere plekjes zijn er als bezienswaardigheid in Drenthe?

Drenthe staat bekend om de hunebedden maar ook om de 3 prachtige nationale parken: Dwingelderveld, Drents-Friese Wold en de Drentsche AA.

                 


Over de schrijver
Reactie plaatsen