Groepsactiviteiten voor schoolkampen, de leukste op een rijtje!
10 juni 2021 
4 min. leestijd

Groepsactiviteiten voor schoolkampen, de leukste op een rijtje!


De meeste kinderen kijken er het hele jaar al naar uit: Op kamp gaan! Vaak is dit voor de meeste kinderen het leukste uitje van hun hele schooltijd en maken ze er dingen mee, die ze later aan hun eigen kinderen doorvertellen. Is het dit jaar jouw beurt om het schoolkamp te organiseren? Geen paniek, in deze blog ga ik jullie de leukste groepsactiviteiten voor schoolkampen vertellen. Met deze schoolkamp tips zorg je ervoor dat jouw schoolkamp een onvergetelijk uitje wordt voor ieder kind.

De groepsaccommodatie is geregeld maar wat gaan we eigenlijk doen op kamp? Een kamp is pas echt geslaagd als iedereen aan het eind van het kamp denkt: Wow wat was dit gaaf! Dit kan je maar op één manier bereiken en dat is met leuke groepsactiviteiten. Denk je nu, ja leuk al die groepsactiviteiten voor op kamp maar waar moeten alle kinderen verblijven? Bekijk dan onze groepsaccommodaties geschikt voor schoolgroepen  

Groepsactiviteiten voor schoolkampen

Inhoudsopgave

1. De schoolkamp klassieker: Levend Stratego

Van alle groepsactiviteiten voor schoolkampen is Levend Stratego de echte klassieker. Het is een ontzettend leuk spel voor op een schoolkamp   . De vlag verdedigen terwijl jij jaagt op anderen. Het samenwerken en tactisch denken is voor de kinderen een geweldige en fantasierijke manier om te spelen. Elk team heeft z'n eigen speelveld waar een vlag verstopt moet worden. Minimaal 1 en maximaal 2 meter boven de grond. Als vlag kun je een theedoek gebruiken. Doel van het spel is om de vlag van de tegenpartij te stelen en naar je eigen terrein te brengen. Er wordt niet om de vlag gevochten, de enige manier om de vlag terug te veroveren is via het tikken.

2. Organiseer een spannende dropping

Bij een dropping is het de bedoeling dat de deelnemers geblinddoekt naar een plek worden gebracht, vanwaar zij zelfstandig de weg naar huis moeten terugvinden. Een dropping is avontuurlijk, spannend en creëert een groepsgevoel  . Zorg er wel altijd voor dat de kinderen een duidelijke kaart meekrijgen en eventueel een telefoon die ze alleen mogen gebruiken bij nood. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de kinderen veilig terug bij het eindpunt komen. Dat geldt natuurlijk voor alle groepsactiviteiten voor schoolkampen.

Groepsactiviteiten voor schoolkampen spelletjes

3. Maak een kampvuur

Niets is zo gezellig om op een warme zomeravond gezellig bij elkaar om het kampvuur te verzamelen. Een kampvuur hoort bij een kamp, althans, dat is mijn mening! Lekker samen bij het vuur, kampvuurliedjes zingen en smullen van een geroosterde marshmallow. Een kampvuuravond is niet compleet als er niet gezongen wordt. Met gitaarbegeleiding uiteraard! Let wel op: Hou jonge kinderen altijd uit de buurt van het vuur. Zet met deze gezellige sfeer de toon voor alle groepsactiviteiten voor schoolkampen!  

Groepsactiviteiten voor schoolkampen kampvuur

4. Zet een spooktocht uit

Één van de spannendere groepsactiviteiten op schoolkampen is een spooktocht!   Verdeel de kinderen in groepjes en laat ze groepje voor groepje een pad lopen in de avond door het bos, park of wijk. Op de route staan verschillende begeleiders, ouders of oud-leerlingen verkleed als spook, heks of clown om de kinderen te laten schrikken! Onderweg kruipen de kinderen onder zeilen en klimmen over banken en tafels. Gebruik ook boxen met spannende geluiden voor een nog leuker effect. Laat eventueel de kinderen zich ook verkleden in de engste outfit. Nog een tip: gebruik lampjes om de route aan te geven, en voor de leerlingen die het spannend vinden, kunnen een zaklamp meenemen. Groepjes van minder dan 20 personen is ideaal, maak je groepen dus niet te groot.

5. Maak je eigen waterpark

Als het een middag mooi weer is tijdens de kampweek kan er een eigen waterpark gemaakt worden! Zet een aantal zwembadjes op om te vullen met water en opblaas banden, vergeet vooral geen zwembroek en bikini! Laat de kinderen waterballonnen vullen voor een watergevecht, en deel waterpistooltjes uit. Mocht dit teveel moeite zijn, check dan altijd of er geen zwembad of waterpark in de buurt van de groepsaccommodatie zit.  

Groepsactiviteiten voor schoolkampen watergevecht

6. Organiseer een silent disco

Party time! Geen gewone disco, maar een silent disco. Er is geen betere manier om bijvoorbeeld je laatste avond swingend af te sluiten. Bij een silent disco (ook wel stille disco genoemd) draait de DJ muziek, maar zijn er nergens speakers te bekennen! Het publiek heeft namelijk hoofdtelefoons op. De muziek die de DJ draait wordt via draadloze zenders naar de hoofdtelefoons verstuurd. Iedereen ontvangt een draadloze koptelefoon en kan dus lekker gaan dansen op de beats van één of meerdere Dj’s. Oh ja, je hoeft niet per se een DJ te hebben op je feest, je kunt ook gewoon een leuke Spotify afspeellijst aanzetten en die laten afspelen op de koptelefoons.

Een goed voorbereid programma vol met leuke groepsactiviteiten is dus de basis voor een geslaagd schoolkamp. Kinderen maken op kamp herinneringen die ze de rest van hun leven met zich meedragen. Met deze leuke groepsactiviteiten voor schoolkampen, zorg je ervoor dat alle kinderen het kamp van hun leven beleven.

Zoek je nog een geschikte accommodatie voor een schoolkamp? Bekijk onze scholenpagina even!

Ben je niet opzoek naar leuke groepsactiviteiten voor een schoolgroep maar juist meer voor een teamweekend? Wellicht is deze blog voor jou dan interessant:

  1. Hoe organiseer je het perfecte teamweekend?
  2. Groepsactiviteiten Gelderland, vind de leukste hier!
Over de schrijver
Reactie plaatsen