arrow_drop_up arrow_drop_down
6 Redenen om deze zomer nog op vakantie naar Friesland te gaan
25 maart 2021 

6 Redenen om deze zomer nog op vakantie naar Friesland te gaan

Het ziet er naar uit dat we dit jaar, voor de tweede keer, een zomervakantie in Nederland door gaan brengen. Maar een vakantie in Nederland is echt zo erg nog niet. Vakantie vieren in ons eigen land is namelijk hartstikke leuk. Zo hoef je niet veel kilometers af te leggen om het ultieme vakantiegevoel te ervaren. Beleef bijvoorbeeld een vakantie in een groepsaccommodatie in Friesland. Friesland is een unieke provincie. De Friezen hebben een eigen cultuur, een eigen taal en zelfs het Friese landschap is uniek. Er zijn veel meren, sloten en vaarten die worden afgewisseld door weides en mooie bosgebieden. Kortom, het is de perfecte locatie voor een groepsvakantie waarbij je superleuke groepsactiviteiten in Friesland kunt beleven.

1. Water, water en nog eens water…

Als je aan een vakantie in Friesland denkt, dan denk je vaak gelijk aan varen, zeilen en veel op het water zijn. Friesland is de waterrijkste provincie van Nederland en daarom de ideale vakantiebestemming voor een zomer vol waterpret. Zeilen, surfen, vissen, kanoën, suppen en zwemmen is allemaal mogelijk op de op de tientallen meren, sloten en kanalen die de provincie Friesland rijk is. Wanneer je een groepsaccommodatie in Friesland boekt kan je er bijna niet aan ontkomen om niet één van deze leuke groepsactiviteiten te ondernemen. In het zuidwesten en midden van Friesland ligt het merengebied, een echte toeristische trekpleister, vooral in de zomer. Friesland heeft zelfs de meeste bootverhuurbedrijven van Nederland. Een leuke groepsactiviteit in Friesland om met je vriendengroep te doen tijdens jullie vakantie in Friesland, is dan ook het huren van een boot en lekker varen over de mooie Friese meren. Enkele grote meren in deze provincie zijn:

 • Het Sneekermeer
 • De Groote Brekken
 • Het Slotermeer
 • Het Tjeukemeer
 • Het Heegermeer

Kan je nog niet zo goed zeilen, surfen, suppen of iets anders op het water, maar wil je dit wel graag leren? Schrijf je dan in voor een onvergetelijk zomerkamp bij VINEA Vakanties. Hier leer je naast zeilen en surfen ook nog eens nieuwe vrienden kennen en zorgt het gehele kamp voor een superleuke week!

Groepsactiviteiten in Friesland tips voor op het water

2. De Friese 11 Steden

Zodra het weer even begint te vriezen in Nederland, begint de gekte in Friesland alweer over dé tocht der tochten. Maar niet alleen in de winter zijn de Friese 11 steden een belevenis. Je kunt de elf steden naast schaatsend, ook op een heel andere manier ontdekken. Bijvoorbeeld op de fiets, varend, met de auto of wandelend. De steden waar het over gaat zijn in volgorde van start naar finish: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Om vervolgens weer te finishen in Leeuwarden. Wat ook een superleuk groepsuitje voor een familiegroep is, doe een stedentrip naar alle elf steden. Zo heeft elke stad haar eigen charme en ook de grootte verschilt: Sloten telt 900 inwoners, Leeuwarden heeft er meer dan 90.000.

Groepsactiviteiten in Friesland tips voor een elfstedentocht

3. De Friese Waddeneilanden

Wil je echt even er tussenuit of ben je opzoek naar een strandvakantie? Bezoek dan de Friese Waddeneilanden. Met de boot ben je er zo en kun je genieten van de brede stranden, prachtige uitzichten, ruige natuur en oude vissersdorpen. Op de eilanden kun je wandelen, zwemmen, paardrijden, fietsen, vissen en zeilen. De Waddeneilanden zijn uitstekend geschikt om leuke activiteiten te ondernemen met een schoolgroep.

Groepsaccommodaties in de natuur van Drenthe met schapen

 

De Provincie Friesland beschikt over de volgende Waddeneilanden:

 • Vlieland
 • Terschelling
 • Ameland
 • Schiermonnikoog

Vanaf het moment dat je op één van de Waddeneilanden aankomt, lijkt het net alsof je in het buitenland bent en dat is toch wat je wilt als je op vakantie gaat? Proef het eilandleven samen met jouw familiegroep tijdens een vakantie op één van de Friese Waddeneilanden. Ben je nog opzoek naar een leuke groepsaccommodatie?
Bekijk ons aanbod aan groepsaccommodaties op de Waddeneilanden.

4. UNESCO'S Werelderfgoed de Waddenzee

Het noorden van Friesland ligt gelegen aan de Waddenzee. Dit is een bijzonder gebied van Nederland. Het ecosysteem van de Wadden vind je nergens anders in de wereld. Eb en vloed wisselen elkaar in de Waddenzee iedere zes uur af, waardoor het landschap telkens verandert. Er leven in het Waddengebied maar liefst 10.000 vaak zeldzame plant- en diersoorten. De Waddenzee is sinds 2009 officieel UNESCO Wereldergoed. Daarmee wordt erkend dat het landschap een natuurwaarde heeft die uniek is in de wereld. Opzoek naar een leuke groepsactiviteit met jouw zakelijke groep? Je kunt het Noorden van Friesland niet bezoeken zonder wadlopen over te slaan als groepsactiviteit. Je kunt op die manier vanaf het vasteland naar één van de eilanden lopen. Ontdek de natuur vanuit een nieuw perspectief en wandel over het Friese waddengebied.

5. Het prachtige Sneek

Één van de gezelligste steden in Friesland is het leuke stadje Sneek. Gelegen aan het Sneekermeer en the place to be voor watersporters. De stad behoort tot de Friese Elf Steden en heeft een mooi historisch centrum. De bekendste bezienswaardigheid van Sneek is de historische Waterpoort. Deze bijzondere brug is hét symbool van de stad. Wanneer je met jouw studentengroep een leuke groepsactiviteit in Friesland zoekt, kan je de Sneekweek absoluut niet overslaan. Dit is een week in de zomer waarbij er overdag gezeild wordt op het Sneekermeer en 's avonds kan je er feesten tot in de vroege uurtjes.

Groepsactiviteiten in Friesland tips in sneek

6. Het is net alsof je in het buitenland bent

De Friesen zijn een trots volk met een eigen erkende taal en volkslied. Wanneer je een stap in de provincie zet merk je gelijk dat er volop Fries wordt gesproken. Deze taal is vaak moeilijk te verstaan voor niet-Friezen en hierdoor ervaar je soms het gevoel alsof je in het buitenland bent. Ook zijn er veel sporten die oorspronkelijk uit Friesland komen, denk hierbij aan:

 • Zeilen
 • Fierljeppen
 • Schaatsen
 • Kaatsen

De Friezen staan bekend als een nuchter en stug volk. Wanneer je deze provincie hebt bezocht, kom je er meteen achter dat Friezen juist heel vriendelijk, gezellig en gastvrij zijn. Doordat Friesland zijn eigen cultuur heeft, heb je gelijk een vakantiegevoel zodra je Friesland binnen komt rijden. Wanneer je kiest voor een vakantie in Friesland kies je voor een veelzijdige vakantie vol met natuur, rust, ruimte, water en bruisende steden. Ben je nog opzoek naar een groepsaccommodatie in Friesland? Bekijk ons aanbod aan groepsaccommodaties in Friesland.

Groepsactiviteiten tips in Friesland

Is jullie vakantiebestemming niet in de provincie Friesland, maar in een andere provincie in Nederland? Wellicht is dit dan ook interessant:

Wat voor activiteiten in Friesland die jij met veel plezier doet moeten absoluut toegevoegd worden aan deze lijst?
Laat het ons weten in de comments!

Over de schrijver
Reactie plaatsen